Имат ли човешки права хората с интелектуални затруднения в България?

Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения (БАЛИЗ) изразява категоричното си несъгласие с разпространен видеоклип от МОЛ в гр. Пловдив, на който се вижда младеж със специални потребности, воден на каишка и заставен да изпълнява унизителни команди като куче.

Районната прокуратура в Пловдив се е самосезирала и работи по случая, като е образувано е досъдебно производство за хулиганство. Комисията за защита от дискриминация също се е самосезирала и ще бъде образувано производство, в което да се установи налице ли е нарушение на Закона за защита от дискриминация под формата на тормоз по признак “увреждане”, извършено от участниците в клипа. Съветът за електронни медии осъди остро “бруталното погазване на хуманността и откритата демонстрация на бездушие към хора със специални потребности”. За съвета е смущаващо безкритичното и широко разпространение на клип, унижаващ човешкото достойнство и безцеремонното погазване на добрите нрави. Тези реакции показват, че е налице активност от страна на прокуратурата и институциите и проблемите на хората с увреждания са във фокуса на вниманието им.

Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения заявява принципната си позиция и категоричното си несъгласие с подобни действия спрямо хората с увреждания, осъжда както отношението към младежа с специални потребности, така и заснемането и разпространението на информацията.

Разпространеният видеоклип и неговото съдържание представляват сериозно нарушаване на човешките права, посегателство от най-тежка степен на човек със затруднения и гавра с неговото човешко достойнство. Това по същество е престъпление от омраза и форма на дискриминация.

БАЛИЗ настоява за най-тежко наказание на извършителите, но в същото време изразява и притеснение от разпространението на горепосочения клип и влиянието, което тази информация оказва върху млади хора, следващи въпросните „инфлуенсъри“. Дискусията за правата на хората с увреждания трябва да бъде непрекъснато на дневен ред, да се работи за промяна на нагласите и непримиримост към подобни прояви.