ПАРЛАМЕНТ НА САМОЗАСТЪПНИЦИТЕ

ПАРЛАМЕНТ НА САМОЗАСТЪПНИЦИТЕ И ЗАЩО Е ВАЖЕН?

Защото ще позволи на хората с интелектуални затруднения да се запознаят с това как работи политиката, как влияе върху техния живот и какви са възможностите за реалното им участие в политическия живот.

Това стои в центъра на новата Европейска стратегия за хората с увреждания и в чл. 12 от Конвенцията на Обединените нации за правата на хората с увреждания за правото им да изразяват мнение по въпросите, които ги засягат.

През 2021 г. правим първите стъпки за създаване на Парламент на самозастъпниците, в който членове могат да станат хора с интелектуални затруднения от цялата страна.

По време на сесиите на Парламента ще се обсъждат въпроси, свързани с правата на хората с интелектуални затруднения и конкретни теми, споделени от членовете на Парламента на самозастъпниците от различните райони в страната. Членовете ще внасят предложения в Народното събрание по най-важните проблеми, обсъждани в Парламента на самозастъпниците.

Всеки човек с интелектуално затруднение, който се е регистрирал може да участва в избора, организирани от членовете на БАЛИЗ.
Платформата за гласуване ще бъдат отворена от 26 юли до 30 юли 2021 г.

ЗАЩОТО ГЛАСЪТ НА ВСЕКИ ЧОВЕК С ИНТЕЛЕКТУАЛНИ ЗАТРУДНЕНИЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЧУТ!

Повече информация за кандидатите

Дни на способностите

Родени Готори София

Хора с интелектуални затруднения, професионалисти, родители, местни активисти и медии от 17 града се включиха в Дни на способностите, за да подкрепят хората с интелектуални затруднения и правото им на достоен живот, по един хуманен и справедлив начин, а не с ограничения. Зарядът на събитията беше невероятно позитивен. В местните инициативи на сдруженията – членове на БАЛИЗ се включиха стотици граждани, които се срещнаха лично с хората, за чиято гражданска, а често и физическа свобода, се борим. Чуха се вдъхновяващи истории, споделиха се смели мечти и надежди. Продължаваме със събирането на подписи за отмяна на запрещението.

Петицията продължава до формирането на следващото Народно събрание и всеки може да се включи онлайн тук.

София

Родени Готори София 1

Родени Готори София 2

Видин

Родени Готори Видин 1 Родени Готори Видин

Ловеч

Родени Готори Ловеч 1Родени Готори Ловеч 2Родени Готори Ловеч 3

Варна

Родени Готори Варна

Силистра

Родени Готори Силистра

Родени Готори Силистра 1

Пазарджик

Родени Готори Пазарджик

Родени Готори Пазарджик 1Родени Готори Пазарджик 2

Монтана

Родени Готори МонтанаРодени Готори Монтана 1

Плевен, Тетевен и Пордим

Родени Готори Плевен Родени Готори Плевен 1 Родени Готори Плевен 2 Родени Готори Плевен 3

Пловдив

Родени Готори ПловдивРодени Готори Пловдив 1Родени Готори Пловдив 2

Добрич

Родени Готори Добрич

Родени Готори Добрич 1 Родени Готори Добрич 2

Банско

Родени Готори Банско

Родени Готори Банско 1 Родени Готори Банско 2

Русе

Родени Готори Русе

Родени Готори Русе 1 Родени Готори Русе 2

Бобов дол

Родени Готори Бобов дол Родени Готори Бобов дол 1

Родени Готови

Запрещението не е решение, то е присъда.
Искаме приемането на система от мерки за хуманно и справедливо отношение към хората, които се нуждаят от подкрепа.

Присъединете се към нас на ДНИ НА СПОСОБНОСТИТЕ 2021 и
Подкрепете петицията РОДЕНИ ГОТОВИ за отмяна на запрещението в България

КАНИМ ВИ

В София на 29 май от 13:00 ч. пред Народен театър “Иван Вазов” при инсталацията РОДЕНИ ГОТОВИ – дървено пано, на което всеки ще може със собствени думи да довърши изречението „Аз съм роден готов да …“ и по този начин да изрази своята съпричастност към кампанията.

От 16:00 ч. от НДК ще тръгнем на шествието РОДЕНИ ГОТОВИ, което ще продължи по бул. Витоша и ще стигне до Народен театър “Иван Вазов” под съпровода на Духовия оркестър на Първа Английска гимназия.

Повече от 8 години водим борбата за отмяна на запрещението и въвеждането на система от мерки за подкрепа и защита на хората с интелектуални и психично-здравни затруднения. Тази борба се води от хората с увреждания – които сами се застъпват за правата си, заедно с родители, близки, професионалистите и организациите, които ги подкрепяме.
Станете част от НАС.
Подкрепете искането ни за справедлив и достоен живот за хората с увреждания.

ОЧАКВАМЕ ВИ НА

abilityday

Кампанията се организира от Български център за нестопанско право и Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения в сътрудничество с Fine Acts. Ден на способностите София се организира заедно със Сдружение Аутизъм София и Фондация Светът на Мария.

 

Дни на способностите

abilityday.jpg

Сдружения – членове на БАЛИЗ от 17 града се включват в Дни на способностите – част от кампанията РОДЕНИ ГОТОВИ

Тази година инициативата Дни на способностите ще се проведе в 17 града у нас в периода от 28 май до 1 юни. Родители, близки и роднини, социални работници и професионалисти, местните организации – членове на БАЛИЗ в подкрепа на хората с интелектуални затруднения отправят искане към следващите народни представители да отменят запрещението в България. Дни на способностите 2021 са част от кампанията Родени готови в нея 27 човека с интелектуални затруднения показват мечтите си в израз на желанието им да бъдат приемани като хора, които имат нужда от подкрепа, а не от ограничения, и канят всеки да се присъедини към борбата за отмяна на запрещението у нас чрез онлайн петиция.

Защо Дни на способностите? Вярваме, че всеки човек притежава различни умения, които формират неговата идентичност. Това ни прави различни, но едновременно с това сме и еднакви – всички сме хора с таланти, мечти и право на достоен живот.  Всички се нуждаем от подкрепа – повече или по-малко – за да развиваме потенциала си. От подкрепа се нуждаят и хората с интелектуални и психични затруднения. А не от забрани и ограничения.

Включете се в Дни на способностите 2021 и подкрепете петицията.

Събитията ще се случват в градовете Банско, Бобов дол, Варна, Видин, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Пордим, Разлог, Русе, Силистра, София, Тетевен.

 

София

29 МАЙ – От 13:00 ч. до фонтана пред Народен театър “Иван Вазов” ще намерите инсталацията РОДЕНИ ГОТОВИ – дървено пано, на което всеки ще може със собствени думи да довърши изречението „Аз съм роден готов да …“ и по този начин да изрази своята съпричастност към кампанията.

От 16:00 ч. от НДК ще тръгне и шествието РОДЕНИ ГОТОВИ, което ще продължи по бул. Витоша и ще стигне до НТ “Иван Вазов”.

Видин

28 МАЙ – на централния площад Бдинци в гр. Видин сдружение “Регионално дружество за подкрепа на лица с умствени затруднения” ще проведе популярното предизвикателство Jerusalema dance, а заедно с това ще приканва хората да напишат своето вдъхновяващо послание и да покажат своята съпричастност към кампанията.

Лице за контакт – Любка Александрова, 0897892765.

Ловеч

28 МАЙ – В 11:00 ч. централният площад в Ловеч ще се изпълни със служители, доброволци и приятели на сдружение „Закрила Ловеч“, за да разкажат на своите съграждани за запрещението и неговата справедлива алтернатива. На екраните пред общината ще се прожектират клиповете и снимките от кампанията РОДЕНИ ГОТОВИ, на които 27 човека с интелектуални затруднения преживяват своите мечти. На място всеки ще може да подкрепи петицията, както и да напише  послание към бъдещите управляващи за отмяна на запрещението.

Лице за контакт – Мария Недялкова, 0877044099.

Варна

28 МАЙ –  С пърформанс “Застани до мен” на входа на Морската градина от Сдружение за подкрепа на лица с умствени затруднения ще отбележат Дни на способностите във Варна. В 16:00 ч. всеки ще може да разбере повече за петицията и да я подкрепи.

Лице за контакт – Мария Чанкова, 0879833468.

Разлог

28 МАЙ – оТ 9:30 ч. в центъра на град Разлог сдружение „Шанс“ ще обособят пространство за среща между младежи с интелектуални затруднения и местна общност. Изработени от тях картички и други материали ще показват и разказват за целта на кампанията и как може всеки да подкрепи петицията.

Лице за контакт – Лидия Панкова, 0895737221.

Силистра

28 МАЙ – от 10:00 ч. в централната част Дунавската градина сдружение „Надежда за добро бъдеще“ кани всички родители, близки, запознати и незапознати със запрещението да разберат повече за хората с интелектуални увреждания – техните умения и таланти. Беседи и арт терапия на открито ще приканват към подкрепа за петицията.

Лице за контакт – Елена Велчева, 0887694752

Пазарджик

28 МАЙ – през целия ден в парк Острова сдружение „Егида“ ще проведе спортни и арт занимания, чрез които ще покажат възможностите и постиженията на младежите с увреждания. Денят ще приключи с флашмоб от народни танци.

Лице за контакт – Златка Грудева, 0896744772.

Монтана

28 МАЙ – В парк Огоста сдружение „Бъдеще за всеки“ ще ви очаква в 17:30 ч. със серия от артистични и спортни активности. Предвижда се участието на представители на местния женски баскетболен отбор, на школи по народни танци, рисунки с тебешир по асфалта за малки и големи и разбира се – възможност всеки да разбере повече за алтернативата на запрещението и да подкрепи петицията.

Лице за контакт – Наташа Александрова, 0895750661.

Плевен, Тетевен и Пордим

28 и 29 МАЙ – сдружение „БАЛИЗ- Плевен“ ще запознае хората в Плевен, Тетевен и Пордим с кампанията. Младежите с интелектуални затруднения, които сдружението подкрепя и които сами се застъпват за правата си, ще приканят местната власт и общност да се присъединят към петицията и да отправят искането за отмяна на запрещението към бъдещото народно събрание.

Лице за контакт – Габриела Аспарухова, 0898628382.

Пловдив

29 МАЙ – В 10:00 ч. на входа на Градската градина (откъм главната улица) Сдружение „Паралелен свят“ ще открият изложбата РОДЕНИ ГОТОВИ с портретите и мечтите на 27 човека с интелектуални затруднения. В 14:30 ч. жители и гости на града ще бъдат изненадани с флашмоб от специална танцова формация по зумба.

Лице за контакт – Кремена Стоянова, 0878468748.

Бобов дол

29 МАЙ – Сдружение “Иновация” ще покани всички, които обичат народните танци в центъра на Бобов дол – за да танцуват заедно и да подкрепят хората с интелектуални увреждания в борбата им за отмяна на запрещението.

Лице за контакт – Велислава Пандова, 0894667585.

Добрич

29 МАЙ – В 11:30 ч. Фондация „Св. Николай Чудотворец“ кани добричлии да се включат в шествие от Стара къща до площад Свобода в центъра на града. Там ще могат да се включат в танцов флашмоб, посветен на кампанията. На място всеки ще може да подкрепи петицията и да разбере повече защо е важно запрещението да бъде отменено.

Лице за контакт – Мария Методиева, 0898593598.

Банско

29 и 30 МАЙ – центърът на Банско ще се превърне във фотографско пространство за младежите с интелектуални затруднения от сдружение „Избор“ – чрез снимките те ще разкажат за своите мечти и заедно с други 27 плаката от изложбата Родени Готови ще намерят място на различни точки в града. От сдружението са приготвили специално изработени от младежите сувенири в знак на признателност към всеки, който подкрепи петицията на място.

Лице за контакт – Райна Глушкова, 0888548198.

Русе

1 ЮНИ – От 11:00 ч. около Паметника на свободата ще заработят няколко арт-ателиета – за апликации, рисуване на камъчета и фигури от восък.  Сдружение “Русенска асоциация на лица с интелектуални затруднения – БАЛИЗ” ще разказват повече за петицията и всеки съпричастен ще може да отправи своето послание за промяна на специална стена.

Лице за контакт – Бисерка Иванова, 895450456.

 

Повече от 8 години продължава борбата за отмяна на запрещението и въвеждането на система от мерки за подкрепа и защита на хората с интелектуални и психично-здравни затруднения. Кампанията се реализира от Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения, Български център за нестопанско право,  и всички въвлечени застъпници, организации на и за хора с увреждания.

Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН е ратифицирана от почти всяка държава в света и изисква всички форми на запрещението да бъдат отменени. Държавите трябва да гарантират, че всеки ще получи подкрепата, от която има нужда, за да взима своите собствени решения.

Въпреки това, запрещението продължава да бъде наложеният модел у нас. Време е това да се промени! Нека подпишем петицията и дадем нов тласък на належащите промени – www.bornready.me  Присъединете се към местните събития от 28 май до 1 юни, за да се застъпим за онези, които имат нужда от подкрепа!