Родител – Експерт от опит

Какво значи да си Родител – “Експерт от опит“ в БАЛИЗ и каква е неговата роля?

    Родителите – „ Експерт от опит“, в БАЛИЗ, са родители на деца и възрастни с  интелектуални затруднения, чувствителни и съпричастни към проблемите на хората с увреждане и техните близки. Те са готови да споделят своя опит, да оказват адекватна помощ и подкрепа на нуждаещи се семейства със сходни проблеми.

   Родителите – “Експерт от опит“ са доброволци, готови да изслушат, информират или посъветват, да споделят своите знания и опит в отглеждането  на дете и възрастен с интелектуално затруднение и / или аутистични проблеми. Могат да помогнат на семействата да преодолеят трудностите и препятствията през, които те вече са преминали.

   Родителят – „Експерт от опит” може да подпомага специалистите като медиатор при работата им със семейства на хора с увреждане.

Райна Глушкова

   Казвам  се  Райна Глушкова  и съм майка  на Георги  Глушков,  който е роден с  ДЦП – спастична квадрипареза. Той  е на 31  години. Родих го на 31 години. Бях  много  шокирана. Не  знаех  как  ще  се  справя и дълго съм се борила, за да имаме сега  едно добро и обичано от всички ДЕТЕ, защото и на 31, той все пак си остана дете,  изискващо много грижи …. .Ще се  радвам  да   мога  да  помогна и на  други  родители, които  имат   деца  с увреждане.

За контакт: гр. Банско, тел: 0888548198

Ани Андонова

   Член съм на УС на Сдружение «Асоциация Аутизъм» от 2003г. и на БАЛИЗ – от   2007г. Родител на младеж с аутизъм. От месец март 2007г. съм директор на първия в страната Център за социална интеграция и рехабилитация на лица с проблеми от аутистичния спектър. Участвам в проекти и програми, ангажирани с подобряване качеството на живот на хората с увреждания.

   Инженер по образование и социален работник по призвание!

Контакт: гр.София, тел: 0886927177, 0895425690

 Любка Александрова

   Казвам се Любка Александрова и съм от Видин.  Майка съм на Емилияна, тя е родена през 1986 г. Сега е на 29 години. Първо и единствено дете. На 5 годишна възраст й поставиха диагноза Ранен детски аутизъм. Пробвала съм много неща, за да й помогна. Изчела съм огромна по обем информация, контактувала съм с много родители и специалисти от България и чужбина.

   В момента дъщеря ми ползва социални услуги в разкриването, на които съм участвала. С желание ходи всеки ден и персоналът отлично се справя с нейните „непредвидими“ аутистични прояви.

   Но това отне доста време. Ще се радвам да мога да помогна и на други родители, които имат нужда от подкрепа.

   И … по повод термина „родител – експерт от опит“ , Оскар Уайлд някога казал: „Опит е просто термин, който използваме, когато говорим за грешките, които сме направили!“

За контакт: гр. Видин, тел: 0894481977; 0897892765

Людмила Кежова 

   Аз съм Людмила… от Видин. Преди 37 години се роди моята дъщеря Ева… с диагноза „Синдром на Даун“. Доста време ми трябваше, за да приема, че моята дъщеря е по-различна от другите деца. Аз бях майката, която през 1985 г. подтикна Община Видин да открие специална група за тези – като дъщеря ми, към една от местните детски градини. Ева порасна за детска градина …и трябваше да се измисли нещо друго. Инициатор съм за създаването на дневен център за деца с увреждания, който бе открит през 1991 г. в гр. Видин.  Учредихме  сдружение с нестопанска цел – Регионално Дружество за подкрепа на лица с умствени затруднения, клон на Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения.

  Сдружението стана доставчик на социални услуги. Открихме три Защитени жилища за лица с интелектуални затруднения – „Александра” (2005 г.), „Благовест” (2007 г.) и „Св. Бриджит и Св. Петка” (2013 г.), както и един Дневен център за възрастни хора с увреждания (2010 г.), а от тази година (2015) сме доставчик на услугата Център за социална рехабилитация и интеграция за деца от 0 до 14 години.

   Към настоящия момент работя като Ръководител на Дневния център за възрастни в гр. Видин и съм Председател на  сдружението.  Подкрепям децата и лицата с интелектуални затруднения, без значение дали са в семейство или социално заведение. Бих искала да помогна (и се стремя да го правя) на всеки, който  има съдба като моята – без значение в кой край на България се намира. Аз , като майка  на Ева, съм готова да помогна на всеки, който ме потърси и се нуждае от подкрепа.

За контакт: гр. Видин, тел: 0899773695;

Теодора Кръстева

   Казвам се Теодора Кръстева и съм майка на Иван, който e на 8 години и е  дете с аутизъм.  Когато беше диагностициран с този проблем, бях силно стресирана и притеснена  от неизвестността и дали ще мога да се справя. Сега ежедневно се сблъсквам с предизвикателството наречено“ аутизъм“ и се радвам на едно прекрасно, забавно, и често непредсказуемо дете, което прави деня ми пълен с адреналин и много интересен.  Ще се радвам да съм в помощ и на други родители, които имат деца с аутизъм и да споделя опита  си.

 За контакт: гр.Плевен, тел: 0878358032 , 0887358082

Мария Методиева

   Казвам се Мария Методиева и съм майка на две деца. Синът ми Александър е на 25 години и е с множествени увреждания. Бях твърде млада, когато той се роди и не бях подготвена за събитията, които предстояха. Тоава нямаше социални услуги, нямаше професионална подкрепа, нямаше информация……..нямаше нищо. Извървях дълъг път, по който вървя още. Благодарение на сина си научих почти всичко, което ми трябва в този живот. Не съжалявам за нищо, което ми се е случило и съм благодарна на съдбата за всичко. Ще се радвам да мога да помогна и на други родители, които имат дете с множествени увреждания.

За контакт: гр.Добрич, тел: + 359 898 593 598

Севда Кичукова – Димитрова

   Казвам се Севда Кичукова – Димитрова и съм майка на две дъщери – Елица и Деница. Голямата е на почти 26 години и е с интелектуално затруднение. Родена е като здраво дете, но вследствие на автомобилна катастрофа, след сътояние на кома, тя е с епилепсия и интелектуално затруднение. Преборих се да оживее, да посещава детска градина и СОУ до 8-и клас. После беше за малко в специално училище, а от пет години е в Дневен център за възрастни с увреждания. За тия години тя преодоля себе си много пъти и доказа, че може да се бори с живота. Това лято беше включена в Програма за временна трудова заетост, а през лятото взе участие в Спешъл Олимпикс. Често казвам, че имам не една, а две умни дъщери, с които се гордея. Ще се радвам да мога да помогна и на други родители, които имат сходни проблеми.

За контакт: гр.Добрич, тел: + 359 897 819 512

Тереза Карамузова

   Казвам се Тереза Карамузова и съм майка на двама сина. По малкият- Александър е вече на 18 години и е роден с генетично увреждане. Има и типично поведение за дете от аутистичния спектър. Диагнозата му не беше установена веднага, а няколко години по- късно. За семейството ми беше голям шок. Не го очаквахме и не бяхме подготвени. Започнахме да търсим информация, което по онова време не беше лесно. Сашко посещаваше нормала детска градина и училище докато стане на 14 години. После беше в Помощно училище, а сега вече е в Дневен център за възрастни с увреждания. Никога не е било лесно, но някак се научих да се справям. Ще се радвам да мога да помогна и на други родители, които имат деца от аутистичния спектър.

За контакт: гр.Добрич, тел: + 359 887 649 854

Албена  Лунгова

   Казвам се Албена Лунгова и съм майка на 18 годишния Иван. Той е роден с детска церебрална парализа. В очакване на новия член в семейството, никой не е с нагласата, че ще има дете с увреждане. Аз не бях изключение. Още с раждането, проблемите се подредиха един след друг. С времето се научихме да ги преодоляваме, къде по- лесно, къде не съвсем. Важното за мен беше да приемаме живота с усмивка. Сега се радвам, че Иван израстна като едно щастливо дете и се превръна в млад мъж. Ще се радвам да мога да помогна и на други родители, които имат деца със сходни на моите пролеми.

За контакт: гр.Добрич, тел: + 359 887 585 211

Емилия Петрова

   Казвам се Емилия Петрова и съм майка на две момчета. Баткото е на 9 години, а малкия на 9 месеца.  Големият ми син е роден с детска церебрална пареза. Бях много шокирана, когато научих диагнозата. Последва ходене по мъките – безкрайни изследвания, терапии, нови лекарства за гърчовете и безкрайни будни нощи. Не бях на себе си дълги години. Не можех да приема, че моето момченце няма да расте здраво. Семейството ми беше до мен,  но професионална помощ нямаше откъде да получа. По – късно се включих в родителски групи са подкрепа. Запознах се с много родители със сходни проблеми. Това ме промени много. Започнах да приемам пролемите си по – леко, знаейки, че не съм сама. Ето вече си имам още едно момченце. Ще се радвам да мога да помогна и на други родители, които имат подобни трудности.

За контакт: гр.Добрич, тел: + 359 897 541 128

Диана Маркова

   Казвам се Диана Маркова. Дъщеря ми Доротея получи усложнения след ваксинация. Цялото семейство е ангажирано в грижите за порасналата вече госпожица.Тя е на 21 години, с интелектуални затруднения, придвижва се с помощ. Живеехме в Русе, но заради специалното училище се преместихме във Варна. През целия този период, почти не съм спирала да работя и като преподавател по философия и като разработващ проекти в социалната сфера. Ръководя Клуб по доброволчество, където се старая да възпитам в моите ученици емпатия, съпричастност и желание за подкрепа към хората в нужда.  Управител съм на новоразкрития Дневен център за хора с множество увреждания „Слънчевата къща”, Варна. Ще се радвам, ако мога да помогна и на други родители, които имат деца с увреждане.

За контакт: гр. Варна, тел: 0888 776 046

Галя Койчева

   Казвам се Галя Койчева и съм майка на Ивайло Койчев – 21 годишен младеж, роден недоносен в 8-мия месец. Още след раждането му беше поставена диагноза „Детска церебрална парализа”. Преди да се роди, не съм имала близки с подобни проблеми. Започнахме от началото – болници, санаториуми, безкрайни манипулации и рехабилитации. Сега, въпреки, че е на инвалидна количка и с интелектуални затруднения, Ивайло е усмихнат младеж, знае повече за света, в който живее, говори, има приятели и дори домашен любимец. Всичко това се случи благодарение на безценния труд на специалистите, непоколебимата вяра и подкрепа на семейството, волята на Иво. Дългогодишните ми срещи със семейства на деца с увреждания ми дадоха насоки и опит. Сдружение „Семеен център – Мария” – член на БАЛИЗ, което представлявам, понастоящем управлява новоразкрития в гр. Варна Дневен център за възрастни хора с множество увреждания – „Слънчевата къща”. Ще се радвам, ако мога да помогна и на други родители, които имат деца с различни затруднения.

 За контакт: гр. Варна, тел: 0898 563 923 

Гергана Атанасова

   Казвам се Гергана Атанасова и съм майка на Мартин, който е аутист. Той е на 15 години. До преди 10 години не знаех нищо за  проблемите на хората с увреждане и на техните семейства. Не знаех и нищо за аутизма. Днес детето ми е в масово училище в 9 клас. Дете, което общува и има приятели. Ще се радвам, ако мога да помагам и на други родители.

За контакт: гр. Пловдив: тел. 0877 880 120 и 0888 750 634

Кремена Стоянова

   Казвам се Кремена Стоянова и съм майка на Лъчезар, който е роден с хипоплазия на малкия мозък, хиперактивен с дефицит на внимание , има тежка форма на дискалкулия (нарушение в усвояването на математика), дислексия, дисграфия и последната му диагноза е генерализирано разстройство на развитието. Лъчезар е на 14 години. Преди да се роди не бях се сблъсквала  с проблемите на  хората с увреждане  и на техните семейства. Бях много объркана. Знаех, че трябва да се справя някак, но не знаех как.  Сега  вече си имам едно добро, обичливо и забавно дете. Ще се радвам да мога да помогна и на други родители, които имат деца с подобни проблеми.

За контакт: гр. Пловдив, тел: 0887 468 748

Елена Шопова

   Казвам се Елена Шопова. Синът ми  Данаил е на 18 години и страда от ДЦП /квадрипареза/.

  Раждането на дете с увреждане преобръща живота на всяко семейство. Приоритетите се пренареждат като пъзел, в центъра на който е детето. Бракът ми приключи, амбициите за кариера в сферата на изкуството – също. Желанието ми да бъда полезна за детето си и хората  в неравнопоставеност ме отведе до работа в  социалната сфера. Днес управлявам дом за хора  с умствена изостаналост и за всички 48 потребители съм „ майко Шопова”….  Тази безусловна обич е награда и стимул  да не губя вяра, че нашите деца имат шанс за пълноценен  живот.

За контакт: гр. Пловдив, тел: 0898303114

Златка Грудева

  Казвам се Златка Грудева и съм майка на Деси, която е родена с детска церебрална пареза, с умствено изоставане. Тя е на 28 години. Преди да се роди не бях се сблъсквала с проблемите на хората с увреждане и на техните семейства. Не знаех как ще се справя, но преди да навърши десет години се срещнах с други родители, които полагат грижи за деца с увреждания и разбрах, че не съм сама в борбата за по- добро бъдеще на моето дете. Сега Деси е една много добра и обичлива девойка, която постепенно придобива умения за по- самостоятелен и независим живот. Ще се радвам да мога да помогна и на други родители, които имат деца с интелектуални затруднения.

За контакт: гр. Пазарджик; тел: 0896 744 772

Гергана Васева

   Казвам се Гергана Васева.  Имам син, който е на 19 години  и е с генерализирано разстройство в развитието. Всичко преживяно носи опит и знания. Освен като майка на дете със специални потребности имам доста натрупан опит в сферата на социалните услуги като специален педагог и директор в ДЦДУ „Вяра, Надежда, Любов” гр. Пазарджик.

   Надявам се да мога да помогна на други родители със специални с деца.

За контакт: гр.Пазарджик, тел: 0897 099 607; 0888 138 948

Албена Прокопиева

Казвам се Албена. Социален работник съм. Освен майка. Освен единствен родител. Освен родител на Цветелина, която има умствена изостаналост и на 01.06.2016 ще навърши пълнолетие. С нея научих, че обвинението е път за никъде. Тъжно е, че макар и в 21 век- дете с увреждане у нас най-често да бъде  разбирано като „злочеста съдба“, като лична трагедия на родителя, а не като обществена отговорност. Всъщност тя, моята специална дъщеря, ме „преведе“ през комплексите за вина, през страха, през горчивите мисли, че всичко е обречено. И сега продължава да ме учи безусловно да приемам случващото се. Изобщо не е лесно. Но имам готовността да подам ръка на други родители като мен. Да поговорим, да разкажа, да споделя опита, дошъл през тези 18 години. Вярвам, че не  „различните“ деца, а ние, техните родители се чувстваме различни и имаме нужда от подкрепа….

За контакт: гр. Горна Оряховица, тел : 0885999546, е-mail:  proalbena@abv.bg

Ива Дечева

Казвам се Ива.Работя като социален работник в Дневен център за деца с увреждания и съм майка на Божидар на 14 години.Той е с диагноза – Синдром на Уест.Необходими са  грижи, търпение, много любов и подкрепа за да успее един родител да се пребори с болката и да продължи напред.Какво е усещането да не си като другите, а всъщност да си част от тях ? –  незнам…Голяма е болката, справянето не е лесно, но е възможно.Преодолимо е, когато не сме сами, когато сме заедно.Готова съм да споделя, да разкажа, да помогна и на други родители да преминат по-лесно по „пътя”…

За контакт:гр. Велико Търново, тел: 0886475354, е-mail :  i_decheva71@abv.bg