Уебинари за професионалисти и родители

БАЛИЗ Уебинари за родители и професионалистиВ контекста на време, в което всички имаме нужда от различен вид подкрепа, ние Екипът на Бализ продължаваме да създаваме пространство, в което да говорим за Запрещението – архаичният модел за „защита“ на човека и Подкрепено вземане на решение (ПВР) – новият хуманен подход, овластяващ личността.

Каним Ви да се включите в нашите уебинари

Поканата, темите и датите за уебинарите за родители и близки на хора с интелектуални затруднения може да видите тук

Ако работите с хора с интелектуални затруднения и искате да получите подкрепа и увереност, ние ви предлагаме пространство, в което да продължим да говорим за предизвикателствата, пред които се изправят професионалистите при работата с тях.

Поканата, темите и датите за уебинарите за професионалисти може да видите тук

РОДЕНИ ГОТОВИ

РОДЕНИ ГОТОВИ

Хората с интелектуални затруднения в България са все още статисти във филма на собствения си живот. Стартираме петиция, която ще ги превърне в главни герои:

РОДЕНИ ГОТОВИ

От собствения ни опит знаем, че запрещението не помага, а прави човека по-уязвим и без възможности за защита. Знаем, че има друга възможност за тези хора и това е подкрепеното вземане на решения.​

В РОДЕНИ ГОТОВИ ще видите малка част от хората, които благодарение на подкрепата, живеят достойно и мечтаят.

Подкрепете техните мечти, на родителите и семействата им, на всички професионалисти, които знаят, че всеки човек има право и с необходимата подкрепа може да бъде начело на собствения си живот.

ПОДПИШЕТЕ ПЕТИЦИЯТА – за да покажем, че не сме сами в искането си за справедливост и достойнство за хората с интелектуални затруднения.

- гарантирано равенството пред закона на всички,
- отмяна на запрещението като ограничаване на възможността за упражняване на права
- възможност за въвеждане на нов правен инструмент – подкрепеното вземане на решение, чрез който хората с увреждания да могат да упражняват правата си.

Петицията за премахване на запрещението ще продължи до април 2021 и ще включва инициативи в цялата страна, водени от Сдружение “Регионално дружество за подкрепа на лица с умствени затруднения”(Видин), Сдружение “Паралелен свят” (Пловдив), Сдружение “Закрила Ловеч” (Ловеч), Сдружение “Русенска асоциация на лица с интелектуални затруднения – БАЛИЗ” (Русе), Сдружение за подкрепа на лица с умствени затруднения (Варна), Сдружение “Асоциация Аутизъм” (София), Сдружение “Иновация” (Бобов дол), Фондация “Св. Николай Чудотворец” (Добрич).

Кампанията се реализира от Българския център за нестопанско право и Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения.

Концепция за кампанията и продукция: Фондация „Изящни дела“ (Fine Acts)

Информация за петицията и как можете да я подкрепите вижте на: www.bornready.me

_DSC2003+(1)

УЕБИНАР

УЕБИНАР:
Да покажем на хората с аутизъм какво се случва в трудни и променливи ситуации (КОВИД-19) като използваме Допълваща и Алтернативна Комуникация (ДАК)
Вторник 28.05.2020г., 17.00ч.
Уебинарът се организира за родители на хора с проблеми от аутистичния спектър и сходни комуникативни нарушения. Искаме да споделим с вас как да подпомогнем разбирането на хората с аутизъм за случващото се в условията на настоящата пандемия, как да говорим с тях за наложените ограничения на социалните контакти и настъпилите промени в ежедневния живот на семейството и самите тях.
За какво ще говорим:
Какво е и как се използва ДАК
Как и какво да визуализираме
Как да обясним промените и забраните
Как да подобрим и подпомогнем общуването  с и на хората с аутизъм в настоящата ситуацияДата на провеждане: 19.05.2020г., 14.00ч.
Продължителност: 2 часа
Максимален брой участници – 20
Водещи:
Мария Станчева – логопед ЦСРИПАС
Анна Манолева – логопед ЦСРИПАСФорма за регистрация изтеглете от тук: www.autismbulgaria.com или от събитието във Фейсбук https://www.facebook.com/events/225858552195622/Очакваме ви!

Ресурси с информация за COVID-19

БАЛИЗ знае, че през това време на несигурност и непрекъснато променяща се инфомация за COVID-19, на хората с интелектуални затруднения и техните семейства им е трудно. Затова създадохме интернет страница с ресурси относно коронавирус COVID-19, които може да видите на https://i.bapid.com