С очи за всички

BAPID - с очи за всички

С очи за всички

Днес националният форум „С очи за всички“, организиран от УНИЦЕФ България и партньори, събра деца и младежи, родители, представители на правителството, местните власти, гражданското общество, научните среди, частния сектор и медиите. Той беше посветен на включването на децата и младежите с увреждания. Форумът е кулминация на националната кампания, организирана от УНИЦЕФ и най-големите родителски и граждански организации, работещи с деца и млади хора с увреждания. Той се проведе в деня на 30-ата годишнина на Конвенцията на ООН за правата на детето.

UNICEF_ Photos Summit 20.11.2019

„Искаме гласът на децата и младежите да бъде чут. Всеки трябва да бъде застъпник за социалното включване на децата и младите хора с увреждания, така че те да осъществят пълния си потенциал и да бъдат независими хора. Всеки от нас трябва да допринесе за това“, заяви при откриването на събитието д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ за България.

„Да не забравяме, че децата са не само нашето бъдеще, те са и нашето настояще. Наша основна грижа и отговорност е да се грижим за тях тук и сега, да осигурим условия, в които те да растат здрави, силни, обичани и образовани в сигурна и грижовна среда“, отбеляза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

IMG_2525

„Ние, лицата с интелектуални затруднения, сме можещи. Искаме да бъдем чути, подкрепени и овластени“, апелира Мариета Петрова, председател на платформата на самозастъпниците в мрежата на Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения (БАЛИЗ).

UNICEF Photos 20.11 Marieta Petrova

Повечето от младежите подчертаха и необходимостта от премахване на бариерите за достъп до пазара на труда.

На форума бяха представени добри практики за подкрепа и приобщаване на децата и младежите с увреждания, за развитието на уменията им и преминаването им към независим живот и заетост.

UNICEF Photos Summit 2 20.11

Фестивал на способностите

Фестивал на способностите 2019г.

Второто издание на Фестивала на способностите, което се проведе в Европейската столица на културата 2019 – Пловдив, се превърна в истински празник на уменията и различията. Фестивалът беше посетен от хиляди жители и гости на град Пловдив. “Благодаря на БАЛИЗ и на Сдружение Паралелен свят за ежедневните усилия, които полагат, така че да не чуваме думи като различен и увреждания”, каза Георги Титюков, заместник-кмет “Спорт, младежки дейности и социална политика” в Община Пловдив. Беше прочетен и поздравителен адрес от изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане – Румяна Петкова.

фестивал на споспбностите 2019 БАЛИЗ 7

  фестивал на споспбностите 2019 БАЛИЗ 4 фестивал на споспбностите 2019 БАЛИЗ 5 фестивал на споспбностите 2019 БАЛИЗ 6

“Уврежданията не трябва да са пречка пред постигането на успехи. Всички сме уверени, че в края на пътя постигаме победа, въпреки трудностите, които заедно преживяваме. Ако махнем всички обвивки, които са затънали в блатото на страховете, диагнозите и неразбирането, накрая ще намерим една специална личност, която има какво да даде на света”, каза Любка Александрова – Председател на УС на БАЛИЗ.

Фестивалът демонстрира уменията на хора с различни затруднения: арт работилници включват изработване на бижута, керамични фигури, значки и др.; садене на цветя; енкаустика. Водещ беше Костадин Шанков – участник в телевизионното шоу Master Chef. С арт работилници се включиха близо 20 организации  от мрежата на БАЛИЗ от цялата страна: Сдружение “Семеен център – Мария”, Варна, Сдружение “Паралелен свят” – Пловдив, Сдружение ”Егида” Пазарджик, Дневен център за работа с деца и младежи с увреждания “Дъга”, Фондация “Светът на Мария”, София, Асоциация Аутизъм, София, ДЦДМУ, Сливо Поле, Сдружение “Бъдеще и закрила за лица с интелектуални затруднения”, Габрово, Фондация “Св. Николай Чудотворец”,  Добрич, РАЛИЗ – БАЛИЗ Русе, Сдружение “Вяра и любов”, Пазарджик, Сдружение “Закрила – Ловеч”, РДПЛУЗ – Видин, , Фондация “Елия”, БАЛИЗ – Велинград.

фестивал на споспбностите 2019 БАЛИЗ 1 фестивал на споспбностите 2019 БАЛИЗ 2 фестивал на споспбностите 2019 БАЛИЗ 3

Благодарим на всичките ни участници, приятели, партньори, доброволци, за помощта, доброто настроение и всеотдайността. Този ден ни даде нови сили и вяра, че е възможно да живеем в общество без социални ограничения, където всеки е признат и има право на достоен живот.

фестивал на споспбностите 2019 БАЛИЗ

Организатори на събитието са Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения (БАЛИЗ) и Сдружение “Паралелен свят”.

Специални благодарности на партньорите ни от Община Пловдив, Пловдив Европейска столица на културата 2019, Фондация „Светът на Мария“, СНЦ “Иновация”, Сдружение „Вяра и любов 92“, TimeHeroes, T-MARKET, Изворна Вода Бачково, Под тепето (www.podtepeto.com), Дневник, DarikNews.bg, НПО портал, BG-Mamma, Marginalia.

Пловдив ще е домакин на втория Фестивал на способностите

Фестивал на способностите 2019г.

Гражданите и гостите на Пловдив ще имат цял ден за творчество в арт работилници и забавления заедно с деца и младежи с интелектуални затруднения от цяла България

 

На 14 септември, събота, между 11:00 и 20:00 ч., на Площада пред БНБ в Пловдив гражданите и гостите на града ще имат възможност да споделят радостта от живота заедно с над 300 човека с различни затруднения от цялата страна. Фестивалът на способностите 2019 / Ability Fest 2019 ще е своеобразен празник на уменията и различията, с 15 арт работилници, кулинарно съпреживяване с популярни готвачи, музика и танци. Първото издание на Фестивала на способностите премина с успех в София през октомври 2017 г.

Фестивалът ще демонстрира и уменията на хора с различни затруднения и кани всеки желаещ да се включи, без вход и без предварителна заявка. Арт работилници включват изработване на бижута, керамични фигури, значки и др.; садене на цветя; енкаустика. Всеки ще има възможност да изработи нещо с ръцете си, което да отнесе за спомен у дома. В събитието ще се включат и представители на учебни заведения по изкуствата в Пловдив. Водещ ще е Костадин Шанков – участник в телевизионното шоу Master Chef.

Организатори на събитието са Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения (БАЛИЗ) и Сдружение Паралелен свят, с участието на мрежата от организации за хора с различни затруднения в цялата страна.

“Първото издание на фестивала преди две години даде възможност на много хора чрез съпреживяване в интерактивни занимания да влязат в обувките на хората с различни затруднения. Вярваме, че в Европейската столица на културата Пловдив тази година, заедно ще можем да направим този уникален проект празник, и че търпението, емпатията и разбирането ще заемат мястото на нетолерантността”, казват организаторите. “Фестивалът е израз на нашата убеденост, че различните способности са начин да открием уникалното в човека срещу нас. А когато творим заедно, всеки е уникален и различията са ценност.”

Фестивалът на способностите 2019 / Ability Fest 2019 е на 14 септември в Пловдив, на Площада пред БНБ, от 11:00 до 20:00 часа.

Facebook събитието е тук.

Събитието набира доброволци за помощ в организацията – тук.

Организатор на Фестивала на способностите е Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения (БАЛИЗ).

  Проектът е асоцииран с програмата на Пловдив 2019.

Фестивалът на способностите София 2019 се провежда под патронажа на Община Пловдив.

20г. юбилей на Дневен център „Блян”

DC Blqn razlog

На 14.06.2019г. в голямата зала на НЧ „15.IX. 1903 – 1909г.” Сдружение „Шанс” отпразнува 20г. юбилей на Дневен център „Блян”.

Приветствие и кратка история на 20-годишната работа на центъра отправи г-жа Лидия Панкова-председател на Сдружение „Шанс“.

Кмета на Община Разлог – инж. Красимир Герчев поздрави потребителите и екипа работещ в Дневен център „Блян”. Поздравителен адрес от името на г-жа Румяна Петкова – Изп. Директор на Агенция за социално подпомагане прочете г-жа Виктория Харалампиева – директор на Регионална Дирекция „Социално подпомагане” гр.Благоевград.   Поздрави послучай юбилея на Дневния център поднесе и г-н Борислав Стамболийски – член на Управителния съвет на Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения .

Получени бяха много поздравителни адреси от училища,  институции и др.

Гости на събитието бяха д-р Емил Тончев-народен представител от 44-то Народно събрание, д-р Мария Копанарова-председател на ОбС-Разлог, инж. Венцислав Гърменов – зам.-кмет по социалните дейности, кметове на населени места от община Разлог, приятели и съмишленици, жители на гр.Разлог.

В концерта взеха участие ДТГ, с ръководител Мария Калоянова, Детски балет, с ръководител Гергана Лазарова, ДТС „Разложанче“, с ръководител Данаил Атанасов, ФГ„Разложки мераци“, с ръководител Благой Юруков и Шоуто „Като две капки вода“, в което момичета и момчета от СУ „Братя и Иван Каназиреви“ и Дневен център „Блян“ пресъздадоха своите любими образи-музиканти, певци и др. Доброволците от Сдружение „МИС“, гр. Разлог пренесоха публиката в различни страни на света чрез емоцията на танца.

Събитието бе и с благотворителна цел като събраните средства ще бъдат използвани за осъществяване на летен отдих на море на потребителите от центъра.