Дни на способностите

abilityday.jpg

Сдружения – членове на БАЛИЗ от 17 града се включват в Дни на способностите – част от кампанията РОДЕНИ ГОТОВИ

Тази година инициативата Дни на способностите ще се проведе в 17 града у нас в периода от 28 май до 1 юни. Родители, близки и роднини, социални работници и професионалисти, местните организации – членове на БАЛИЗ в подкрепа на хората с интелектуални затруднения отправят искане към следващите народни представители да отменят запрещението в България. Дни на способностите 2021 са част от кампанията Родени готови в нея 27 човека с интелектуални затруднения показват мечтите си в израз на желанието им да бъдат приемани като хора, които имат нужда от подкрепа, а не от ограничения, и канят всеки да се присъедини към борбата за отмяна на запрещението у нас чрез онлайн петиция.

Защо Дни на способностите? Вярваме, че всеки човек притежава различни умения, които формират неговата идентичност. Това ни прави различни, но едновременно с това сме и еднакви – всички сме хора с таланти, мечти и право на достоен живот.  Всички се нуждаем от подкрепа – повече или по-малко – за да развиваме потенциала си. От подкрепа се нуждаят и хората с интелектуални и психични затруднения. А не от забрани и ограничения.

Включете се в Дни на способностите 2021 и подкрепете петицията.

Събитията ще се случват в градовете Банско, Бобов дол, Варна, Видин, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Пордим, Разлог, Русе, Силистра, София, Тетевен.

 

София

29 МАЙ – От 13:00 ч. до фонтана пред Народен театър “Иван Вазов” ще намерите инсталацията РОДЕНИ ГОТОВИ – дървено пано, на което всеки ще може със собствени думи да довърши изречението „Аз съм роден готов да …“ и по този начин да изрази своята съпричастност към кампанията.

От 16:00 ч. от НДК ще тръгне и шествието РОДЕНИ ГОТОВИ, което ще продължи по бул. Витоша и ще стигне до НТ “Иван Вазов”.

Видин

28 МАЙ – на централния площад Бдинци в гр. Видин сдружение “Регионално дружество за подкрепа на лица с умствени затруднения” ще проведе популярното предизвикателство Jerusalema dance, а заедно с това ще приканва хората да напишат своето вдъхновяващо послание и да покажат своята съпричастност към кампанията.

Лице за контакт – Любка Александрова, 0897892765.

Ловеч

28 МАЙ – В 11:00 ч. централният площад в Ловеч ще се изпълни със служители, доброволци и приятели на сдружение „Закрила Ловеч“, за да разкажат на своите съграждани за запрещението и неговата справедлива алтернатива. На екраните пред общината ще се прожектират клиповете и снимките от кампанията РОДЕНИ ГОТОВИ, на които 27 човека с интелектуални затруднения преживяват своите мечти. На място всеки ще може да подкрепи петицията, както и да напише  послание към бъдещите управляващи за отмяна на запрещението.

Лице за контакт – Мария Недялкова, 0877044099.

Варна

28 МАЙ –  С пърформанс “Застани до мен” на входа на Морската градина от Сдружение за подкрепа на лица с умствени затруднения ще отбележат Дни на способностите във Варна. В 16:00 ч. всеки ще може да разбере повече за петицията и да я подкрепи.

Лице за контакт – Мария Чанкова, 0879833468.

Разлог

28 МАЙ – оТ 9:30 ч. в центъра на град Разлог сдружение „Шанс“ ще обособят пространство за среща между младежи с интелектуални затруднения и местна общност. Изработени от тях картички и други материали ще показват и разказват за целта на кампанията и как може всеки да подкрепи петицията.

Лице за контакт – Лидия Панкова, 0895737221.

Силистра

28 МАЙ – от 10:00 ч. в централната част Дунавската градина сдружение „Надежда за добро бъдеще“ кани всички родители, близки, запознати и незапознати със запрещението да разберат повече за хората с интелектуални увреждания – техните умения и таланти. Беседи и арт терапия на открито ще приканват към подкрепа за петицията.

Лице за контакт – Елена Велчева, 0887694752

Пазарджик

28 МАЙ – през целия ден в парк Острова сдружение „Егида“ ще проведе спортни и арт занимания, чрез които ще покажат възможностите и постиженията на младежите с увреждания. Денят ще приключи с флашмоб от народни танци.

Лице за контакт – Златка Грудева, 0896744772.

Монтана

28 МАЙ – В парк Огоста сдружение „Бъдеще за всеки“ ще ви очаква в 17:30 ч. със серия от артистични и спортни активности. Предвижда се участието на представители на местния женски баскетболен отбор, на школи по народни танци, рисунки с тебешир по асфалта за малки и големи и разбира се – възможност всеки да разбере повече за алтернативата на запрещението и да подкрепи петицията.

Лице за контакт – Наташа Александрова, 0895750661.

Плевен, Тетевен и Пордим

28 и 29 МАЙ – сдружение „БАЛИЗ- Плевен“ ще запознае хората в Плевен, Тетевен и Пордим с кампанията. Младежите с интелектуални затруднения, които сдружението подкрепя и които сами се застъпват за правата си, ще приканят местната власт и общност да се присъединят към петицията и да отправят искането за отмяна на запрещението към бъдещото народно събрание.

Лице за контакт – Габриела Аспарухова, 0898628382.

Пловдив

29 МАЙ – В 10:00 ч. на входа на Градската градина (откъм главната улица) Сдружение „Паралелен свят“ ще открият изложбата РОДЕНИ ГОТОВИ с портретите и мечтите на 27 човека с интелектуални затруднения. В 14:30 ч. жители и гости на града ще бъдат изненадани с флашмоб от специална танцова формация по зумба.

Лице за контакт – Кремена Стоянова, 0878468748.

Бобов дол

29 МАЙ – Сдружение “Иновация” ще покани всички, които обичат народните танци в центъра на Бобов дол – за да танцуват заедно и да подкрепят хората с интелектуални увреждания в борбата им за отмяна на запрещението.

Лице за контакт – Велислава Пандова, 0894667585.

Добрич

29 МАЙ – В 11:30 ч. Фондация „Св. Николай Чудотворец“ кани добричлии да се включат в шествие от Стара къща до площад Свобода в центъра на града. Там ще могат да се включат в танцов флашмоб, посветен на кампанията. На място всеки ще може да подкрепи петицията и да разбере повече защо е важно запрещението да бъде отменено.

Лице за контакт – Мария Методиева, 0898593598.

Банско

29 и 30 МАЙ – центърът на Банско ще се превърне във фотографско пространство за младежите с интелектуални затруднения от сдружение „Избор“ – чрез снимките те ще разкажат за своите мечти и заедно с други 27 плаката от изложбата Родени Готови ще намерят място на различни точки в града. От сдружението са приготвили специално изработени от младежите сувенири в знак на признателност към всеки, който подкрепи петицията на място.

Лице за контакт – Райна Глушкова, 0888548198.

Русе

1 ЮНИ – От 11:00 ч. около Паметника на свободата ще заработят няколко арт-ателиета – за апликации, рисуване на камъчета и фигури от восък.  Сдружение “Русенска асоциация на лица с интелектуални затруднения – БАЛИЗ” ще разказват повече за петицията и всеки съпричастен ще може да отправи своето послание за промяна на специална стена.

Лице за контакт – Бисерка Иванова, 895450456.

 

Повече от 8 години продължава борбата за отмяна на запрещението и въвеждането на система от мерки за подкрепа и защита на хората с интелектуални и психично-здравни затруднения. Кампанията се реализира от Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения, Български център за нестопанско право,  и всички въвлечени застъпници, организации на и за хора с увреждания.

Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН е ратифицирана от почти всяка държава в света и изисква всички форми на запрещението да бъдат отменени. Държавите трябва да гарантират, че всеки ще получи подкрепата, от която има нужда, за да взима своите собствени решения.

Въпреки това, запрещението продължава да бъде наложеният модел у нас. Време е това да се промени! Нека подпишем петицията и дадем нов тласък на належащите промени – www.bornready.me  Присъединете се към местните събития от 28 май до 1 юни, за да се застъпим за онези, които имат нужда от подкрепа!