„Включени, не заключени”

На 10-ти и 11-ти април, в Информационния център на Европейския парламент в София, се състоя заключителната конференция „Включени, не заключени” относно Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. В продължение на два дни Български център за нестопанско право (БЦНП) и партньори изложиха резултатите от практическото прилагане на моделите на подкрепеното вземане на решения. Събитието събра представители на медиите, граждански организации и държавни институции, отговорни за осигуряването на подкрепа за хора с увреждания. На него бяха представени резултатите от прилагането на Програма за подкрепено вземане на решения – „Следваща стъпка”, уникална за България и към момента прилагана ефективно единствено в Австралия.

В  конференцията участие взеха заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, Надя Шабани – програмен директор в БЦНП, Сабина Найденова – член на Национална организация на потребителите на психично-здравни услуги (НОППЗУ), Мариета Димитрова – правен консултант на БЦНП, Илиана Малинова – ръководител на Пилотен проект „Да овластим хората с интелектуални затруднения” – БАЛИЗ и Валентина Христакиева – директор на „Глобална инициатива в психиатрията-София”.

Официалното откриване започна с обръщението на г-н Лазаров към присъстващите: „ Днес ще се запознаем с механизма на подкрепеното вземане на решения. Убеден съм, че той е механизмът към овластяване. В същото време е превантивна мярка срещу подчиняването на живота на хората с увреждания, на техните интереси, амбиции и страхове”.

Малко след това Надя Шабани постави основните акценти на конференцията: „В рамките на тези два дни ще ви дадем много цифри, но искаме още в началото да запомните ключовите моменти. Ако искаме да правим конкретни реформи с конкретни резултати за хората, трябва да стъпваме на факти. 7500 е броят на хората, поставени официално под запрещение. 122 000 е броят на хората, които биха имали нужда от мерките по подкрепено вземане на решения в бъдеще. 1225 лева ще бъдат спестените средства, ако се приложи новият механизъм.”

Към присъстващите се обърна и Сабина Найденова, член на Управителния съвет на НОППЗУ и човек с психична диагноза. Нейното обръщение предизвика вълнение, тъй като тя сподели своя опит като човек, засегнат от процеса. „Откакто участваме в тази програма, увеличихме три пъти членската си маса, направихме два регионални центъра и което за мен е по-важното – видях как хората с проблеми бяха овластени.”, обясни г-жа Найденова.

Според експертите прилагането на механизма е дългосрочна инвестиция, която ще доведе до намаляване на разходите във времето. В момента едва 20% от хората, настанени в институции имат социално участие. За сравнение 50% от хората, приели модела на ПВР, са социално активни.

В края на конференцията бяха организирани паралелни работни дискусии по групи. Участниците обсъждаха въпроси като „Подкрепеното вземане на решение като част от системата на публичните социални услуги – възможности за ресурсна обезпеченост”, и „Подкрепеното вземане на решение – стандарти за качество”.

Партньори по Програмата за подкрепено вземане на решения – „Следваща стъпка”, изпълнявана от Български център за нестопанско право са Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения ( БАЛИЗ), Фондация Глобална инициатива в психиатрията – София (ГИП) и Националната организация на потребителите на психично здравни услуги (НОППЗУ).