Фестивал на способностите

Фестивал на способностите 2019г.

Второто издание на Фестивала на способностите, което се проведе в Европейската столица на културата 2019 – Пловдив, се превърна в истински празник на уменията и различията. Фестивалът беше посетен от хиляди жители и гости на град Пловдив. “Благодаря на БАЛИЗ и на Сдружение Паралелен свят за ежедневните усилия, които полагат, така че да не чуваме думи като различен и увреждания”, каза Георги Титюков, заместник-кмет “Спорт, младежки дейности и социална политика” в Община Пловдив. Беше прочетен и поздравителен адрес от изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане – Румяна Петкова.

фестивал на споспбностите 2019 БАЛИЗ 7

  фестивал на споспбностите 2019 БАЛИЗ 4 фестивал на споспбностите 2019 БАЛИЗ 5 фестивал на споспбностите 2019 БАЛИЗ 6

“Уврежданията не трябва да са пречка пред постигането на успехи. Всички сме уверени, че в края на пътя постигаме победа, въпреки трудностите, които заедно преживяваме. Ако махнем всички обвивки, които са затънали в блатото на страховете, диагнозите и неразбирането, накрая ще намерим една специална личност, която има какво да даде на света”, каза Любка Александрова – Председател на УС на БАЛИЗ.

Фестивалът демонстрира уменията на хора с различни затруднения: арт работилници включват изработване на бижута, керамични фигури, значки и др.; садене на цветя; енкаустика. Водещ беше Костадин Шанков – участник в телевизионното шоу Master Chef. С арт работилници се включиха близо 20 организации  от мрежата на БАЛИЗ от цялата страна: Сдружение “Семеен център – Мария”, Варна, Сдружение “Паралелен свят” – Пловдив, Сдружение ”Егида” Пазарджик, Дневен център за работа с деца и младежи с увреждания “Дъга”, Фондация “Светът на Мария”, София, Асоциация Аутизъм, София, ДЦДМУ, Сливо Поле, Сдружение “Бъдеще и закрила за лица с интелектуални затруднения”, Габрово, Фондация “Св. Николай Чудотворец”,  Добрич, РАЛИЗ – БАЛИЗ Русе, Сдружение “Вяра и любов”, Пазарджик, Сдружение “Закрила – Ловеч”, РДПЛУЗ – Видин, , Фондация “Елия”, БАЛИЗ – Велинград.

фестивал на споспбностите 2019 БАЛИЗ 1 фестивал на споспбностите 2019 БАЛИЗ 2 фестивал на споспбностите 2019 БАЛИЗ 3

Благодарим на всичките ни участници, приятели, партньори, доброволци, за помощта, доброто настроение и всеотдайността. Този ден ни даде нови сили и вяра, че е възможно да живеем в общество без социални ограничения, където всеки е признат и има право на достоен живот.

фестивал на споспбностите 2019 БАЛИЗ

Организатори на събитието са Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения (БАЛИЗ) и Сдружение “Паралелен свят”.

Специални благодарности на партньорите ни от Община Пловдив, Пловдив Европейска столица на културата 2019, Фондация „Светът на Мария“, СНЦ “Иновация”, Сдружение „Вяра и любов 92“, TimeHeroes, T-MARKET, Изворна Вода Бачково, Под тепето (www.podtepeto.com), Дневник, DarikNews.bg, НПО портал, BG-Mamma, Marginalia.