С очи за всички

BAPID - с очи за всички

С очи за всички

Днес националният форум „С очи за всички“, организиран от УНИЦЕФ България и партньори, събра деца и младежи, родители, представители на правителството, местните власти, гражданското общество, научните среди, частния сектор и медиите. Той беше посветен на включването на децата и младежите с увреждания. Форумът е кулминация на националната кампания, организирана от УНИЦЕФ и най-големите родителски и граждански организации, работещи с деца и млади хора с увреждания. Той се проведе в деня на 30-ата годишнина на Конвенцията на ООН за правата на детето.

UNICEF_ Photos Summit 20.11.2019

„Искаме гласът на децата и младежите да бъде чут. Всеки трябва да бъде застъпник за социалното включване на децата и младите хора с увреждания, така че те да осъществят пълния си потенциал и да бъдат независими хора. Всеки от нас трябва да допринесе за това“, заяви при откриването на събитието д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ за България.

„Да не забравяме, че децата са не само нашето бъдеще, те са и нашето настояще. Наша основна грижа и отговорност е да се грижим за тях тук и сега, да осигурим условия, в които те да растат здрави, силни, обичани и образовани в сигурна и грижовна среда“, отбеляза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

IMG_2525

„Ние, лицата с интелектуални затруднения, сме можещи. Искаме да бъдем чути, подкрепени и овластени“, апелира Мариета Петрова, председател на платформата на самозастъпниците в мрежата на Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения (БАЛИЗ).

UNICEF Photos 20.11 Marieta Petrova

Повечето от младежите подчертаха и необходимостта от премахване на бариерите за достъп до пазара на труда.

На форума бяха представени добри практики за подкрепа и приобщаване на децата и младежите с увреждания, за развитието на уменията им и преминаването им към независим живот и заетост.

UNICEF Photos Summit 2 20.11