Парламент самозастъпници

Област Ловеч

Илия Рангелов – гр. Ловеч

Казвам се Илия Рангелов, роден съм на 05.08.1982г. Израстнал съм в град Пловдив, но от 13 години живея в Ловеч. Живея в Защитено жилище с още петима младежи. Завършил съм СУПЗ в гр.Сливен. Изкарал съм и  курс за работа с компютър. Работил съм на много места. Първоначално като общ работник, но от 6 години работя в Копирния ентър към Сдружение „Закрила“, гр.Ловеч.

Като дете обичах да рисувам и всички казваха, че се справям добре. Днес продавам творбите си – рисувам икони, текстил, портрети. Имам две самостоятелни изложби в Читалище „Наука“, гр.Ловеч и три в Изложбена зала „Вароша“.

Участвал съм в няколко фестивала на възможностите за хора с увреждания – в София и Пловдив.

Част съм от самозастъпническата група от години. Член съм и на Националната платформа на самозастъпниците. Участвал съм в провеждането на всички семинари и обучения на Платформата.

Аз съм и  лице на кампанията „Родени готови“, която се бори за отпадне унизителния закон за запрещението.

За мен най-важно е хората да работят и да получават достойно заплащане. Аз постигнах много в своя живот, защото много хора повярваха в мен. Искам да помогна на повече хора да имат възможността да работят и да бъдат пълноценни хора.


Иван Ердев – гр. Ловеч

Казвам се Иван Едрев и съм на 27 години. Живея в гр.Ловеч със семейството си. Имам по-голям брат, който е семеен и живее отделно. Завършил съм професионална гимназия, по професия съм шивач – моделиер.

Изкарал съм курс за барман и сервитьор към Бюрото по труда. В последните години упорито си търсех работа и вече мога да се похваля с такава – работя в социално предприятие Артателие „Творилница“.

Посещавам ДЦДМУ, гр.Ловеч и съм част съм от самозастъпническата група от години. Това ми дава сигурност. Опитвам се да разбера всеки един от младежите и да му помогна с каквото мога. За мен е важно всеки да се чувства добре и се опитвам да помагам.  Понякога обаче срещам и големи трудности. Участвал съм в много обучения за самозастъпници, както и на фестивала на възможностите в Пловдив. Аз съм и едно от лицата на кампанията „Родени готови“, която се бори за отмяна на запрещението на хора с интелектуални и психично здравни проблеми.

Обичам да спортувам,  за мен спорта е много важен. Тренирам на лостовете. Обучавам и други деца, които също искат да спортуват.

Имам различни интереси:  пиша текстове на песни, опитвам се да свиря и на китара, правя трикове с карти.

За мен най-важно е младите хора да могат да спортуват. Ако  имах възможност да променя нещо в града, в който живея бих ремонтирал спортната зала. Бих направил повече паркове. Ще направя възможно хората с увреждания да работят. За мен е важно всеки човек да има семейство, приятели, работа и възможност да спортува и да се забавлява.


 Асен Манев – гр. Тетевен

Казвам се Асен Манев. Роден съм на 07.06.2001 година. Живея в с.Градежница със семейството си. Основното си образование съм завършил в ОУ „Васил Априлов“ в с.Градежница. В момента съм ученик в 12 клас на НПГГСД „Сава Младенов“, гр.Тетевен. Посещавам ДЦЛУ в същия град и съм част от самозастъпническата група. Участвал съм в мого обучения на тема застъпничество и самозастъпничество.

Имам различни хобита –  обичам да рисувам /основно портрети и икони/. Интересувам се от история, знам много от биографията на Васил Левски и мечтая да посетя родното му място. Добър имитатор съм и хората казват за мен, че имам хубаво чувство за хумор.

Моята кауза е  да накарам хората да бъдат отговорни към здравето си и това на околните. Аз знам колко е важно това, т.като съм претърпял трансплантация. Също така искам да се промени режима на труд и почивка и работната седмица да започва от неделя до четвъртък, а да се почива петък и събота.


Теодосия Георгиева – гр. Тетевен

Казвам се Теодосия Георгиева от гр.Тетевен. Родена съм на 15.11.1998г. Завършила съм СУ  “Георги Бенковски“, гр.Тетевен. Посещавам ДЦЛУ – Тетевен и съм част от самозастъпническата група. Понякога помагам на мама да подреждам стоката в павильона, в който работи. Участвала съм в редица обучеия на тема застъпничество и самозастъпничество, както и в кампанията „Родени готови“, която се бори за отмяна на ежима на запрещение.

Обичам да рисувам, да преписвам текстове, харесвам музиката и танците. Смятам, че човек винаги има какво а научи затова аз чета много.

Считам, че съм добър самозастъпник, имам лидерски качества, умея да увличам и  организирам хората около себе си  в постигане на дадена кауза.

Бих искала всички хора да живеят, учат и работят заедно. Бих била добър и отговорен член на Парламента на самозастъпниците.


 Преслава Петрова – гр. Троян

Казвам се Преслава Петрова, на 21 години съм, от гр.Троян. Завършила съм Национално училище по природни изкуства „Проф. Велко Колев“.  Посещавам ДЦПДМУ – Троян и съм част от самозастъпническата група.

Смятам, че образованието е много важно защото отваря възможности на хората с увреждания да си намерят работа.

Моята кауза е хората с увреждания да имат цялостен достъп до образование и образователните учреждения. Имам приятелка, която учи в Софийски университет „Св. Клиент Охридски“, която е в инвалидна количка и няма достъп до цялата сграда, т.като може да се качи само до първият етаж с количката си. Искам да помогна да променя това за нея и за другите хора в подобно положение.

Аз мисля, че съм добър кандидат за член на Парламента на самозастъпниците, защото обичам да помагам на хората и съм мотивирана да се боря за техните права.


Ивайло Шопов – гр. Троян

Аз съм Ивайло Шопов, на 23 години съм от град Троян.  Посещавам ДЦПДМУ – Троян и съм част от самозастъпническата група. Занимавал съм се с биатлон 9 години. Според мен спорта дава здраве и изгражда характера и дисциплината на човек, правейки го по борбен.

През 2017 година претърпях катастрофа и отдавам моето оцеляване и възстановяване именно на спорта. Аз смятам, че спорта може да помогне на много хора, както е помагал и на мен.

Моята кауза е да помогна да се създадат повече спортни възможности за хора с увреждания, където да получават адекватна подкрепа за тяхното физическо развитие. Също така смятам, че трябва да се развиват спортни програми, интегриращи хората в норма и хората с увреждания – нека да премахнем заедно разделението помежду ни.

Аз смятам, че съм достоен кандидат да защитавам правата и интересите на хората с увреждания, като част от Парламента на саозастъпниците защото умея да отстоявам себе си и своите гледни точки.


Област Пазарджик

 Радка Попова – гр. Пазарджик


Десислава Грудева – гр. Пазарджик


Даниел Василев – гр. Пазарджик


Георги Кулинов – гр. Пазарджик


Стефан Стефанов – гр. Пазарджик


Област Търговище

Фатме Салимова – гр. Търговище

Казвам се Фатме Салимова на 25 години съм. Живея в Защитено жилище с още 7 приятели като мен. Обичам да чета и смятам, а през свободното си време да шия мини гоблени – мотиви. Искам да стана депутат и да защитавам хората с увреждания като мен!


Област Видин

Мариета Петрова – гр. Видин

Казвам се Мариета Емилова Петрова на 27 години от град Видин.
Това е домът ми, където се чувствам щастлива. Тук са моите близки, приятели, хората, които ме подкрепят.
Заедно с ежедневните задължения и отговорности, които имам, като всеки друг човек, имам и свободно време, в което чета книги, играя тенис на маса, обменям информация в социалните мрежи.
Освен всичко това много бих искала да работя – да се чувствам полезна, значима, да изкарвам пари със собствения си труд. Смятам, че това е проблем за много хора с интелектуални затруднения, като мен.
Вярвам, че ако стана част от парламента на самозастъпниците, заедно ще се борим за отстояване на правата ни и решаване на проблемите, какъвто е и намирането на подходяща работа.
Нека не сме само наблюдатели, нека заедно да работим за нашето бъдеще, настъпи моментът за действие!


Вилиян Боянов – гр. Видин

Вилиян Райнов Боянов на 34 години. Видин е моят роден град .
Поставен съм под запрещение още от малък. От както съм под запрещение се чувствам ощетен, изолиран и изоставен от обществото. Нямам право да работя, да мечтая, да правя избор, да живея свободно, а аз искам да участвам в собствения си живот.
Отличавам се със своя краснопис и засилен интерес към смарт устройства.
Ще работя за няколко малки, но важни за хората с интелектуални затруднения въпроси:
– Отмяна на режима на запрещение и въвеждане на Подкрепено вземане на решение, като негова алтернатива;
– Силно гражданско общество от свободни, почтени и независими хора!
Вярвам, че България може да бъде едно прекрасно място за живот. Ние заедно можем да го направим такова.


Област Русе

Веселин Илиев – гр. Русе

Възпитаник на ПГМ  ‘’А. Г. Буров’’, където завършва в паралелка по ‘’Готварство’’. Хоби на Велин са пъзелите, на който посвещава голяма част от времето си в ДЦ и у дома. Винаги успява бързо да приключи с поставените задачи и дейности, за да се отдаде на заслужен отдих.


Деян Дамянов – гр. Русе

Възпитаник на ПГМ  ‘’А. Г. Буров’’, където завършва в паралелка по ‘’Готварство’’. Деян демонстрира силен интерес към различните превозни средства, а най-силна е страстта му към влаковите композиции и пътуването с кораб.  2017 е годината, в която той сбъдва мечтата си да влезе в ролята на капитан и да поеме контрола над кораба  Русчук.


Магдалена Андреева – гр. Сливо поле

Област Враца

Цветина Цекова – гр. Враца


Област Пловдив

Иван Драгански – гр. Пловдив

Казвам се Иван и съм на 24 г. Завършил съм техникум по дървообработване със специалност – интериорен дизайн. Тренирам баскетбол, тенис и плуване. Участвал съм в международни турнири по баскетбол в Италия, Швейцария и Турция. Работя в социално предприятие „Паралелен свят“ като производител на сувенири. Умея да рисувам.

Освен спорта, обичам да слушам музика, да пиша стихове и текстове на песни.

Мечтая да стана баскетболен треньор, да създам семейство и да живея в къща край морето.

Самозастъпник съм и се боря както за собствените си права, така и за правата на хората като мен.


Лъчезар Стоянов – гр. Пловдив

Казвам се Лъчезар и съм на 19 г. Завърших гимназия с профил бизнес и предприемачество. За мен спортът е много важен. Тренирам баскетбол и плуване, ходя на фитнес. Участвал съм в много състезания по плуване и съм печели много медали. Капитан съм на специалния баскетболен отбор и съм участвал в международни турнири по баскетбол в Италия, Швейцария и Турция.

Обичам спорта, обичам музиката и шкембе чорба. Умея да рисувам, да пея и да чета. Отговорен съм и обичам да помагам на хората. Мечтая да уча в университет – актьорско майсторство и да стана актьор, да се занимавам с изкуство и да имам свое семейство.

Мразя да ме лъжат, да ме обиждат и най-много мразя неправдите.

Искам хората като нас да имат равни права, да имат шанс да работят и да сбъдват мечтите си.

Искам хората да ни приемат с отворени сърца и всички да бъдем заедно.


Матьо Добрев – гр. Сопот


Станимир Панайотов – гр. Сопот


Област Благоевград

Памела Евстатиева – гр. Благоевград


Елилиян Симеонов – гр. Петрич


Иван Везьов – гр. Банско


Област Варна

Нора Добрева – гр. Варна


Надя Караджова – гр. Варна


Област Плевен

Веселин Аспарухов – гр. Плевен


Вунка Борисова – с. Згалево


Област Добрич

Стефан Найденов – гр. Добрич

Казвам се Стефан Весков Найденов и съм роден на 24 юни 1998 година. Родителите ми не са живи, затова израснах в ДДЛРГ. Сега съм в Преходно жилище.

Бях член на Съвета на децата към ДАЗД. Участвал съм във всички обучения на самозастъпническата група в Добрич. Член съм на Националната платформа на самозастъпниците. Участвал съм във всички Дни на способностите. Участвам с лицето си в кампанията „Родени готови“.

Повече от две години работя в социалното предприятие „Чудната градина“ на Фондация „Св. Николай Чудотворец“. Въпреки че съм завършил Помощно училище, съм най- добрия в смятането от всички продавачи.

Мечтата ми е да отида в Барселона и да се запозная с Меси. Още по- голямата ми мечта е един ден да заживея самостоятелно.

Ще се радвам ако ми дадете възможността да бъда ваш представител в Младежкия парламент. Осъзнавам цялата отговорност, която трябва да носи всеки един от неговите представители. Ако стана ваш представител в Младежкия Парламент, аз ще се боря за нашите права, за това да всички да бъдем като останалите хора. Да имаме право на собственост, право на дом, право да сключваме брак, да имаме семейства, право да имаме деца!

Пътувал съм много по света, бих желала всеки един от вас да има тази възможност. Ще се боря за това! Гласувайте за мен!


Мирослав  Енчев – гр. Добрич

Казвам се Мирослав Радославов Енчев и съм роден на 14.08.1993г. в град Добрич. Завърших средното си образование в СУ „Димитър Талев“. Живея със семейството си.

Работил съм на различни места по проекти на Бюрото по труда за хора с увреждания.

Хобито ми е да се занимавам с компютърна техника, телефони и таблети. Често помагам на приятели за дребни ремонти, инсталиране на приложения и различни настройки.

Повече от две години работя във Фондация „Св. Николай Чудотворец“, в социалното предприятие „Чудната градина“ , като се справям безпогрешно с всичко, което ми се възложи.

Преди 4 години спечелих златен медал на Спешъл олимпикс в Лос Анжелис в дисциплината голф.

Част съм от самозастъпническата група в Добрич.

Ще бъда горд да съм избран именно от вас за представител в Младежкия Парламент. Ако ме изберете, ще се боря всички младежи в България да имат гарантирана работа и да стават все по- самостоятелни.