„Да си пожелаеш за Коледа…“

 

По Коледа стават чудеса! И е време за равносметка – как изживяхме изминалата година и какво искаме да ни се случи през следващата. Тази магичност, която завладява всички, някак ни раздвижва и ни дава вяра, че чудесата са възможни. Именно с този заряд, ние, организациите, които се борим за това всички да имаме шанс, да сме равни, да живеем и се трудим заедно, решихме да използваме този „вълшебен“ момент, за да поискаме нещо – но не от Дядо Коледа, а от народните представители в 44 Народно събрание на Република България. Искаме един важен за нас и обществото ни закон да не бъде забравен, а да бъде отново разгледан и приет – Закона за физическите лица и мерките за подкрепа, който трябва да отмени запрещението и да въведе алтернативата му – подкрепеното вземане на решение.

Хора с увреждания, родители, професионалисти от различни сфери и граждани от общността написаха лични картички до всички 239 народни представители с послания, обединени от едно – време е да променим закона, защото обществото ни се променя.

Н. от Видин: „Мечтая да бъда приет като равен с другите хора“, В. : „Искам да имам право да работя“, Л., майка на Е.“Моля ви, приемете закона, за да съм сигурна за бъдещото на Е. и всички останали като нея“, А., родител: „Искам обществото да разпознава детето ми по това, което може, а не по това, което не може“, Е. счетоводител: „Подкрепям хората с увреждания, които имат какво да дадат на нашето общество. Време е да им дадете правото да го направят“.

Фактите:

Независимо че България подписа и ратифицира Конвенцията за правата на хората с увреждания през 2012 г., в нашата правна система все още действа Законът за лицата и семейството. Приет през 1949г. и непроменян в тази си част до момента, той урежда поставянето под запрещение на лицата, които страдат от „слабоумие или душевна болест“ и „не могат да се грижат за своите работи“ (цитат от закона).

 От 2012г. няколко от членовете на БАЛИЗ (РДПЛУЗ-Видин, Асоциация „Аутизъм“, Сдружение Закрила-Ловеч, Фондация „Св. Николай Чудотворец“, Сдружение „Паралелен свят“, Сдружение „Иновация“) и Глобалната инициатива в психиатрията – София развиха алтернатива на запрещението – подкрепеното вземане на решение. Тази алтернатива даде шанс на около 150 човека с интелектуални затруднения и психично-здравни проблеми, и техните семейства, да намерят адекватен, хуманен и съвременен отговор на това как да се организира подкрепата около хората, за да вземат решения съобразно желанията и предпочитанията си;

Министерски съвет, след дълъг процес от 4 години на обществени консултации, внесе през 2016 г. в 43-тото Народно събрание проекта на закон за физическите лица и мерките за подкрепа. Неговата цел бе да отмени режима на запрещението и да въведе нова система от подкрепящи мерки. Законопроектът премина през първо четене в комисии, но не можа да стигне до второ четене и приемане поради това че парламентът подаде оставка. От шанса да станем една от държавите с най-модерно законодателство по темата, отново се наредихме на опашката с едно от най-остарелите и консервативни правни решения в развития свят.

Целта на кампанията е народните представители да проявят ангажираност към темите, които ни вълнуват, и да предприемат реални действия унизителният режим на запрещението да бъде отменен. Дължим промяната на хората с увреждания.

Освен личните послания, всяка една от картичките е рисунка, част от Изложбата „Решавам = Съществувам“ , която е дело на Надежда Георгиева (Над), а текстовете са сътворени от Яна Бюрер-Тавание. От откриването си през март 2016 г. до момента изложбата  e гостувала на 10 места в България, както и в 5 държави на четири континента – Ирландия, Перу, Казахстан, Швейцария, Република Южна Африка. През декември 2016 г. в Двореца Уилсън, Женева, изложбата бе официално открита от върховния комисар на ООН по права на човека – Зеид Раад ал Хюсеин и Посланика на България в ООН – Деяна Костадинова.

Среща с кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова

БАЛИЗ Среща с кмета на София

“Искам да уча, да завърша и да взема диплома. Да мога да отида  в бюрото по труда за да си намеря работа. Да работя и да получавам заплата. Не искам да получавам пенсия.” – сподели Лъчезар член на Националната платформа на самозастъпниците на БАЛИЗ пред кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова. Това се случи по време на среща на самозастъпници на Фондация „Светът на Мария“ и Българската асоциация за лица с интелектуални проблеми. Темата на срещата беше какво означава за младите хора с интелектуални затруднения съществуващата все още в България система на запрещение, какви са страховете на родителите, ако на децата им бъде отнето правото да решават и възможно ли е в България да се приложат по-добри и ефективни модели на подкрепа. Самозастъпниците поканиха кмета на София да подкрепи инициативата за отмяна на режима на запрещението като й подариха една от 16 те картини, част от изложбата Решавам = Съществувам.
Фактите:

  • Независимо, че България подписа и ратифицира Конвенцията за правата на хората с увреждания през 2012 г., в нашата правна система все още действа Закона за лицата и семейството. Приет през 1949г. и непроменян в тази си част до момента, той урежда поставянето под запрещение на лицата, които страдат от „слабоумие или душевна болест“ и „не могат да се грижат за своите работи“ (цитат от закона);
  • От 2012г. няколко от членовете на БАЛИЗ (РДПЛУЗ-Видин, Асоциация „Аутизъм“, Сдружение Закрила-Ловеч, Фондация „Св. Николай Чудотворец“, Сдружение „Паралелен свят“, Сдружение „Иновация“) и Глобалната инициатива в психиатрията – София развиха алтернатива на запрещението – подкрепеното вземане на решения. Тази алтернатива даде шанс на около 150 човека с интелектуални затруднения и психично-здравни проблеми, и техните семейства, да намерят адекватен, хуманен и съвременен отговор на това как да се организира подкрепата около хората, за да вземат решения съобразно желанията и предпочитанията си;
  • Министерски съвет, след дълъг процес от 4 години на обществени консултации, внесе в 43-тото Народно събрание проекта на закон за физическите лица и мерките за подкрепа. Неговата цел бе да отмени режима на запрещението и да въведе нова система от подкрепящи мерки. Законопроектът премина през първо четене в комисии, но не можа да стигне до второ четене и приемане поради това че парламентът подаде оставка. От шанса да станем една от държавите с най-модерно законодателство по темата, отново се наредихме на опашката с едно от най-остарелите и консервативни правни решения в развития свят.

ABILITY FEST SOFIA ИЛИ ЗАЕДНО МОЖЕМ ВСИЧКО

 8 октомври, София

Неделя е прекрасен ден за забавление и игра с приятели, със семейството и децата, за планувани и изненадващи срещи с познати и непознати, за вълнуващи емоции и споделени усещания. В неделя на 8 октомври всичко това ще бъде възможно на ABILITY FEST SOFIA 2017. Едно интересно и все още малко познато пространство в столицата – Ларгото – ще бъде преобразено и изпълнено с енергията на всички участници във Фестивала на способностите.

Инициатори сме ние, от Български център за нестопанско право, Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения, Лумос, Светът на Мария и Бъди с приятел-България (Best Buddies Bulgaria). Доколкото ни познавате, знаете, че сме организации, работещи с или за хората с увреждания – полагащи неуморни усилия за техния по-добър и достоен живот. В годината, в която се навършва десетилетие от приемането на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, решихме да заговорим за увреждането по различен начин. Фестивалът на способностите е провокация – към всички, които искат да предизвикат себе си и уменията си да се справят в нетрадиционни ситуации, и то по игрови и забавен начин. Ние вярваме, че различните способности са само повод да открием уникалното място на всеки един от нас.

На 8 октомври посетителите на Фестивала ще могат да тестват способностите си чрез специално подбрани и разработени за целта игри, препятствия, лабиринт и други предизвикателства. За най-отдадените са предвидени изненади и томбола с награди. През целия ден на фестивала ще бъдат отворени различни работилници, където хора с увреждания ще ни покажат арт техники, които са усвоили, за да изразяват себе си и въображението си и където всеки ще може да изработи нещо с ръцете си, което да отнесе за спомен у дом..

Ability Fest Sofia 2017 ще бъде домакин и на две изключителни изложби – фотографската изложба „И НИЕ МОЖЕМ“ на Фондация Лумос и изложбата „РЕШАВАМ=СЪЩЕСТВУВАМ“ с автор Надежда Георгиева НАД и текстове на Яна Бюрер Тавание. Творбите представят по достоен начин темите за правото на труд и равенство на хората с увреждания.

Още много изненади сме ви подготвили с партньорите ни от Глобална инициатива в психиатрията – София, Синергиа, АСИСТ – Помагащи технологии, Заслушай се, Български форум на бизнес лидерите и със специалната подкрепа на Dextrophobia Rooms. За по-голямата част от тях ще научите, като следите събитието Ability Fest Sofia 2017 във Facebook, а всичко ще можете да разберете и усетите – на 8 октомври, неделя, от 11 до 17 ч. в Ларгото.

Ability Fest Sofia. Заедно можем всичко!

Фестивалът на способностите София 2017 се провежда под патронажа на Столична община.

С подкрепата на: Right Rental, Coca-Cola HBC Bulgaria, Parachute-ka.

И с медийната подкрепа на Българско национално радио, OFF News, НПО портал, ДАРИК Радио.