Приз „Доблест на годината“ за Национална гражданска инициатива 7000

Доблест на годината инициатива 7000

Гражданската инициатива бе отличена със специалния приз „Доблест на годината“ в наградите на Българския хелзински комитет за принос към правата на човека и правозащитността.

„Човек на годината“ е инициатива, която цели да даде публичност на организации, хора и каузи, които са направили предходната година по-добра и справедлива. Наградите се връчват за единадесети пореден път, като тази година бяха посветени и на 70-годишнината от приемането на Всеобщата декларация за правата на човека, която се навършва днес.

инициатива 7000 БАЛИЗ

Специално място сред отличените зае Националната гражданска инициатива 7000. Призът “Доблест на годината” бе връчен в знак на признание към всички, които се борят запрещението – “легитимната форма на модерно робство в България”, да остане в миналото. А на негово място, да бъдат осигурени подкрепа, равенство пред закона и правото на достоен живот за всички онези над 7000 души у нас, които са поставени или са в риск от поставяне под запрещение.

Приз Доблест на годината БАЛИЗ

“Тежко е да осъдиш детето си. Правиш го, защото държавата не ти дава друга алтернатива.” – сподели Мария Недялкова. Но алтернатива има и от години у нас се развиват практики, които дават работещи решения и които променят стотици човешки съдби – на хора с интелектуални и психично-здравни проблеми, на техните роднини и близки, на професионалистите, които работят с тях, на обикновените граждани. Подкрепата от 12 000 активни граждани в рамките на инициативата е важна крачка напред. “Нека следващата година бъде годината за началото на един нов закон – Законът за физическите лица и мерките за подкрепа, чрез който ще се отмени запрещението и ще се въведе алтернативата.” – призова Кремена Стоянова.Голямата награда бе връчена на Протестиращите родители на лица с увреждания за усилията им, насочени към цялостна промяна в начина, по който държавата откликва на специфичните нужди на хората с увреждания.

12 000 граждани подкрепиха подписката за премахване на запрещението

Близо 12 000 граждани подкрепиха подписката за премахване на запрещението и приемане на неговата алтернатива – подкрепеното вземане на решение.

БАЛИЗ инициатива 7000

Днес подписката беше внесена в Народното събрание. Тя се проведе в рамките на Национална гражданска инициатива 7000, подкрепена от Български център за нестопанско право, Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения и Глобална инициатива в психиатрията-София.

7000 са хората, поставени под запрещение в България. Те не могат да работят, да се женят, да решават къде и с кого да живеят. Приемането на Закона за физическите лица и мерките за подкрепа ще позволи на хората с увреждания да участват активно във вземането на решения, които касаят техния живот.

Редовно Общо събрание

Редовно общо събрание на БАЛИЗ 2018г.

На 15.04.2018 г.се проведе редовно Общо събрание на Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения, при следния дневен ред:

1. Прием на отчет за 2017 г.
2. Прием на доклада на Финансово контролната комисия
3. Прием на План за дейностите през 2018 г.
4. Прием на Годишната бюджетна рамка за 2018 г.
5. Избор на нови членове на УС.
6. Други.

Специален гост бе д-р Майкъл Бах от “Институт за изследване и развитие на включването и обществото”, Канада.

Майкъл Бах
На общото събрание участваше и председателя на Националната платформа на самозастъпниците към БАЛИЗ – Мариета Петрова.

Бализ Мариета Петрова - Националната платформа на самозастъпниците към БАЛИЗ

Национална гражданска инициатива 7000

Национална гражданска инициатива 7000

През последните години работихме усърдно, за да премахнем режима на запрещението и да въведем нова система от мерки за подкрепа и защита на хората с интелектуални затруднения и психично-здравни проблеми. В търсене на най-подходящите отговори как да бъде приложен чл. 12 (Равнопоставеност пред закона) от Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания ние извървяхме дълъг път с партньорите ни – Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения, заедно с техните 6 пилотни програми в София, Видин, Ловеч, Пловдив, Бобов дол и Добрич, и Глобалната инициатива в психиатрията – София.

Преди шест години ни зададоха въпроса: „Как ще стане това на практика?“. Нашият отговор беше българската пилотна програма „Следваща стъпка“. Благодарение на този отговор днес:

  • повече от 150 човека са подкрепени в това да вземат решения за собствения си живот,
  • седем души са със свалени запрещения, а за десетки предотвратихме изобщо да бъдат запретени,
  • роднини, социални работници и професионалисти – над хиляда от цялата страна – са преминали през нашите обучения и знаят за възможната алтернатива на запрещението,
  • над 3000 участници в 50 наши събития по темата  са ангажирани с проблема
  • над 2000 страници анализи, написани от нас, отговарят на въпросите защо, какво и как може да се промени и, най-вече, какво значение има тази промяна за хората с интелектуални затруднения и психично-здравни проблеми и техните семейства,
  • нови и нови групи професионалисти, семейства, общности и хора, които никога не бяха чували за запрещението, са въвлечени по пътя към промяната.

От извървяното дотук можем да споделим много – историите са и позитивни, и негативни, щастливи и тъжни. От историята на Милена, която разказа на Комисаря по човешки права в Женева как ѝ е свалено запрещението и как днес работи, нищо че е отраснала в дома в никому незнайното село Крушари,  до историята на Ани, чийто брат често ѝ напомня, че запрещението още съществува у нас и когато майка им си отиде, тя ще бъде изпратена в дом. Безспорно, натрупаният опит показва, че запрещението не помага, а прави човека по-уязвим и без възможности за защита. Показва и че друга възможност за тези хора съществува и това е подкрепеното вземане на решения.​

Анализи, обучения, филми, изложби, фестивали, картички, репортажи, дори осъдителните присъди и съдебните дела – всичко това се оказва недостатъчно, за да превърне дадените политически обещания в действия и отговорно поведение. Затова решихме да покажем гражданската сила, като инициираме подписка по реда на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

На 15 април 2018г. дадохме официален старт на Национална гражданска инициатива 7000 – подписка с цел създаването на нова законова уредба, която:

  • да гарантира равенството пред закона на всички,
  • да отмени запрещението като ограничаване на възможността за упражняване на права и
  • да даде възможност за въвеждане на нов правен инструмент – подкрепеното вземане на решение, чрез който хората с увреждания да могат да упражняват правата си.(*)

 Националната гражданска инициатива се ръководи от Инициативен комитет в състав: Кремена Стоянова – председател, и членове – Ани Андонова, Любка Александрова, Мария Методиева и Мария Недялкова. Тя се осъществява и със съдействието на Български център за нестопанско право, Българска асоциация на лица с интелектуални затруднения и Глобална инициатива в психиатрията – София.

Национална гражданска инициатива 7000 БАЛИЗ 1

БАЛИЗ

Официалният старт на кампанията бе уважен от редица обществени личности с активна позиция по въпроса за запрещението и зачитането на правата и равенството на всички граждани. Националният омбудсман госпожа Мая Манолова заяви подкрепата си за инициативата: „Аз, без всякакво колебание, стоя зад вас. Тази кауза е изключително важна, защото ще промени човешки съдби. Това е битка за права!“. Госпожа Манолова бе отличена като обществен застъпник на инициативата. В ролята си на обществени застъпници застанаха и Константин Пенчев, конституционен съдия и предходен национален омбудсман, Вергиния Мичева, съдия и бивш заместник-министър на правосъдието, и Мария Чернева, журналист.

БАЛИЗ Национална гражданска инициатива 7000

Национална гражданска инициатива 7000 BALIZ

БАЛИЗ Национална гражданска инициатива 7000 Вергиния МичеваНационална гражданска инициатива 7000 Мария Чернева

Освен представители на институции, гражданския сектор и медии, на събитието присъстваха и хора, на които законът им е отнел правото да взимат решения за себе си. Те отличиха организациите(**), от които са получили подкрепа и са им помогнали да не бъдат обезвластени и зачеркнати, а напротив – включени и приобщени. Бяха отличени и журналисти, които са отразявали историите на хората с интелектуални и психични заструднения, техните борби и проблемите, с които са се сблъсквали. Това са журналистите: Мария Милкова, Спасиана Кирилова, Нина Александрова, Пролет Велкова, Силвия Великова и Ива Дойчинова.

Национална гражданска инициатива 7000 Елица МариноваНационална гражданска инициатива 7000 БАЛИЗ Спасина Кирилова Национална гражданска инициатива 7000 Маия Милкова

В Конституцията ни е записано: „Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.“, и ние вярваме, че това наистина е така. Вярваме, че е възможна промяна на българския закон, за да бъде този върховен принцип не само основата на нашата гражданска инициатива, но и основата на  обществото, в което живеем – общество, което зачита личността, нейното достойнство и равенство пред закона.
Защото… в България има достойно място за всеки!
Кампанията за събиране на подписи за премахване на запрещението ще продължи до юни и ще включва координирани събития и инициативи в цялата страна. Градовете, които ще участват в са: София, Пловдив, Варна, Добрич, Видин, Ловеч, Пазарджик, Русе, Бобов дол.  На 19 май в тези места ще бъдат организирани публични събития, с които ще се отбележи Деня на способностите – своеобразно продължение на Фестивала на способностите, който се случи през октомври 2017 г. в столичното Ларго. Краят на кампанията ще бъде на 27 юни, когато подписката ще бъде официално внесена в Народното събрание.
BALIZ iniciativa 7000

Информация за инициативата и как можете да я подкрепите вижте на: www.7000.world
————————————————————————————————–
(*) През 2016 г. проектът на Закон за физическите лица и мерките за подкрепа, отменящ запрещението и представящ новата концепция, бе внесен в Парламента и мина първо четене. Финалното му приемане обаче беше осуетено от подаването на оставка на правителството в края на 2016 г.
(**) Сдружение „Иновация“, Бобов дол; Сдружение „Паралелен свят“, Пловдив; Сдружение „Закрила-Ловеч“; Фондация „Св. Николай Чудотворец“, Добрич; Регионално дружество за подкрепа на лица с умствени затруднения, Видин; Сдружение „Асоциация Аутизъм“, София; Глобална инициатива в психиатрията – София; Фондация „Светът на Мария“, София.